MSC

De Marine Stewardship Council (MSC)  is een internationale non-profit organisatie opgericht in 1997 die een keurmerk geeft aan duurzaam gevangen vissoorten. Consumenten kunnen MSC-gecertificeerde producten herkennen aan het blauwe MSC-keurmerk.

Hiervoor is de MSC-standaard voor duurzame visserij opgesteld. Deze standaard is tot stand gekomen in een omvangrijk internationaal proces van twee jaar waarin experts uit de wetenschap, milieuorganisaties en de visserijsector samen de MSC-standaard voor duurzame visserij hebben gedefinieerd. Deze MSC-milieunorm voor duurzame visserij is geworteld in de gedragcode voor verantwoorde visvangst zoals opgesteld door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO, 1995).

De drie hoofdprincipes van de MSC-standaard voor duurzame visserij zijn:

  1. De toestand van de vis- , schaal- of schelpdierbestanden moeten gezond zijn en blijven.
  2. De impact van de visserij op het ecosysteem moet beperkt zijn en blijven.
  3. Het visserijbeheer moet goed georganiseerd zijn, aantoonbaar nageleefd en gecontroleerd worden.

Indien een visserij voldoet aan de norm dan wordt de visserij gecertificeerd. Ondernemingen die het MSC-keurmerk op hun producten willen gebruiken, moeten vervolgens een certificaat van ketenbeheersing krijgen om de traceerbaarheid van de gecertificeerde vis te verzekeren.

Het certificaat wordt, als het traject succesvol wordt volbracht, voor een periode van drie jaar toegekend, waarbij er jaarlijks minimaal een controle plaatsvindt.

Om voor onze klanten de keten van traceerbaarheid te kunnen garanderen is Merema Transport sedert 2010 gecertificeerd vervoerder voor MSC vis.

Comments are closed.